Rola jodu

Rola jodu Charakterystycznym składnikiem hormonu tarczycy jest jod, związany w zespole organicznym. Zawartość jodu w tarczycy może być zmienna i- w dużym stopniu zależy od rodzaju pożywienia oraz zawartości jego w wodzie. Przy pożywieniu mięsnym znika prawie jod z tarczycy, natomiast przy pożywieniu roślinnym jest go w tarczycy znacznie więcej. U zwierząt i ludzi, nie otrzymujących dostatecznej ilości jodu, tworzenie się hormonu tarczycy jest upośledzone. Koloid, wypełniający pęcherzyki tarczycy w ustrojach normalnych, zawiera dużo jodu, Jednym ze związków chemicznych zawierających jod, który został wyosobniony z tarczycy, jest tyroksyna, czyli dwujodooksyfenylodwujodotyrozyna, którą można otrzymać syntetycznie. Oprócz tyroksyny jest jeszcze w tarczycy inne ciało biologicznie czynne, mianowicie dwujodotyrozyna. Większa część jodu tarczycy znajduje się w postaci dwujodotyrozyny, wzajemny zaś stosunek między dwujodotyrozyną a tyroksyną warunkuje biologiczną czynność tarczycy. Tarczyca ze swoimi hormonami wpływa więc na regulację zawartości jodu w ustroju i wychwytując jod nieczynny ze krwi przetwarza go na koloidowy związek, jodu, który jest biologicznie czynny. [patrz też: nadczynność tarczycy objawy psychiczne, scrabble allegro, czy suplementacja jest ważnym elementem diety i treningu ]

Powiązane tematy z artykułem: czy suplementacja jest ważnym elementem diety i treningu nadczynność tarczycy objawy psychiczne scrabble allegro